Dijeta 19. srpnja 2011.

Je li krumpirofobija opravdana?

Przeni-Krumpirici
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Znaš li koja namirnica najviše pridonosi debljanju? Nedavna istraživanja ukazala su na to da se debljaju oni koji jedu najviše krumpira, no fobija od konzumiranja krumpira zapravo nema temelja. Saznaj kada krumpiri mogu uzrokovati višak kilograma, te što te zapravo čini debljom

Krumpiri - opasnost za liniju?

Koje namirnice najviše utječu na debljanje? Iako je nedavno istraživanje ukazalo na krumpire, bilo bi pogrešno zaključiti da ih treba ukloniti s jelovnika. Osim, naravno, ako ne smatraš da je debljanje veći problem od nezdrave prehrane, koja nastaje izbacivanjem krumpira.

Istraživači s Harvardskog sveučilišta otkrili su da ljudi koji jedu najveće količine krumpira tijekom četiri godine najviše dobiju na težini. Spomenuto istraživanje obuhvatilo je 100.000 ljudi, koji su od 1986. godine ispunjavali upitnike o prehrani. Potom je njihov jelovnik uspoređen s tjelesnom težinom četiri godine kasnije. Rezultati su pokazali kako su na kilaži najviše dobili oni koji su jeli krumpire pripremljene na razne načine, uključujući kuhane i pržene.

Studija je utvrdila da je najveći porast težine povezan s prženim krumpirima - prosječno 1,5 kg u roku od četiri godine. Još je nekoliko namirnica označeno opasnima za liniju - slatkiši (kolači, krafne, keksi), peciva, pizza, piletina, gazirani sokovi, energetska i alkoholna pića, no najupečatljivije odzvanja poruka: "Jedeš li puno pomfrita, imat ćeš najviše problema s kontrolom težine."

Odakle krumpirofobija?

Čak i kad bi rezultat istraživanja bio ispravan - oko čega se stručnjaci spore - je li pitanje kilograma uopće presudno? Ili je fobija od krumpira uzrokovana pogrešno određenim prioritetima, koji mršavost postavljaju ispred zdravlja?

'Po mišljenju protivnika krumpira bolje je popiti konzervu gaziranog pića nego pojesti porciju pečenih krumpira, jer ona sadrži više kalorija.
No, zaboravljaju da pečeni krumpir sa svojim vlaknima i bjelančevinama djeluje mnogo zasitnije od soka punog praznih kalorija'
, tvrdi američki nutricionist Andy Bellattis.

'Pored toga, isti krumpir sadrži vitamine B i C, mangan, kalij i niz zdravih fitonutrijenata, kojih nema u gaziranim pićima.'

Najveći izvori praznih, nezasitnih kalorija su namirnice s puno dodanog šećera, čije količine u hrani postojano rastu od 1985. godine. Najviše šećera dodaje se napicima, koji tako "obogaćeni" postaju izvor tekućih kalorija. Zato ne ublažavaju glad, već navode na nesmetan unos dodatnih kalorija.

Glavno jelo je krivac

Osim što navodi na krivi put, prikazujući mršavost kao važniji cilj od zdravlja, harvardsko istraživanje nije dokazalo ni da su baš krumpiri odgovorni za debljanje.

'Iznenađuje me da su jela od krumpira povezana s većim porastom težine nego kolači, krafne i keksi. Slutim da ljubitelji krumpira općenito puno jedu te da se zapravo debljaju od drugih jela, dok im krumpiri služe samo kao prilog', komentirala je Marion Nestle, njujorška nutricionistica i pobornica zadržavanja krumpira na meniju svih prehrambeno osviještenih ljudi.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Avatar YvonneAnnie
      YvonneAnnie

      Kakvi krumpiri? Pa riža i tjestenina imaju daleko više kalorija, kad se već o tome priča, ali opet mislim da ih nikako ne treba izbaciti s jelovnika. Zasitni su i zdravi, i ne debljaju osim ako ih se jede abnormalno i non-stop. U umjerenosti je stvar, a ne u tome da debljaju, a to se odnosi i na svaku drugu namirnicu. Ali sigurno, barem po mome mišljenju, bolje je pojesti nekakvo meso s prilogom poput krumipra ili riže i slate jer je to konkretan i cijelovit obrok, u kojem se krije potrebna energija za naš organizam, nego se napit gaziranog pića i pojest slatkiše ili krafnu nakon kojih ćeš za sat vremena biti gladan, jer si zapravo unio samo prazne kalorije. Ništa ne deblja ako je umjereno. I ako možda nije zdravo jesti tzv. "Fast-food" jednom u par mjeseci (npr. jednom u 3 mj) se može pojesti pomfrit i hamburger a da se ne udeblja. Umjerenost, ponavljam. A ovo tamo isto s piletinom, što je to? Slovilo su je kao vrlo zdravo meso upravo zbog male količine masnoća.

    • Default avatar -
      LeilaE

      ma krumpir je ok, samo je najbolje kuhati ga. zbog sadržaja vode ima puno manje kalorija nego isti volumen žitarica, a proteinski mu je sastav daleko nadmoćniji od bilo kakve žitarice.... ovaj tekst se uopće ne obrušava na krumpire kao takve već na način pripreme, u ulju. naravno da će biti mastan ako se priprema u ulju, zaboga

    • Default avatar -
      Irma64

      Nije vezano za temu . Ali zanima me , kada ce mi odgovoriti strucnjaci na pitanje i gdje ga mogu naci ? Ne zamjerita , nova sam na sajtu , a hitno mi treba odgovor .

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.