Hrana 29. ožujka 2012.

Eksplozija okusa uz sirove specijalitete

Aleksandra_1
1/6
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Sirova hrana u posljednje vrijeme izaziva sve veći interes javnosti, a iako možda djeluje neukusno, pripremljena na pravi način može biti jako fina. Posjetili smo radionicu sirove hrane Aleksandre Žarak i saznali kako se pripremaju sirovi specijaliteti te koje dobrobiti ovako pripremljena hrana donosi organizmu. Uz naše savjete nauči kako pripremiti Talijansku salatu!

Aleksandra Žarak bivša je novinarka sa nizom hobija i područja interesa, a za sebe kaže kako najviše voli gastronomiju. Već se neko vrijeme hrani sirovom hranom te se kontinuirano educira o ovom načinu prehrane. Svoju strast odlučila je pretvoriti u radionice putem kojih prenosi znanje o prednostima sirovih namirnica te polaznike uči kako pripremiti ukusna sirova jela.

Inspiracija u sezonskim okusima

Iako nikada u životu nije bila vegetarijanka, Aleksandra je stjecajem okolnosti naišla na knjigu "Zeleno za zdravlje" u kojoj je pronašla rješenje za problem loše probave.

'Nakon duljeg vremena na zelenim sokovima, koji su mene i mamu u potpunosti izliječili od spomenutog problema, a čitajući literaturu odlučila sam probati sirovu hranu. Dala sam si tri dana, no već nakon prvog dana bila sam oduševljena intenzitetom i eksplozijom okusa. Nakon toga sam opet kušala jesti i ribu i meso, ali mi više nisu tako ukusni', govori Aleksandra kojoj je sirova hrana pojednostavila život te popravila imunitet.

'Osjećam se poletnije i bolje spavam, a prehlade me zaobilaze. Volim svaki dan otići na tržnicu i pogledati što ima novog i sezonskog, inspirirati se bojama i okusima, no na pripremu hrane sada trošim daleko manje vremena nego prije', kaže Aleksandra i dodaje kako nekad ručak počinje pripremati desetak minuta prije jedenja.

Prednosti sirovih namirnica

Aleksandra ističe kako sve češće u javnost izlaze znanstvena istraživanja koja potvrđuju štetno djelovanje termičke obrade na hranu. Primjerice, korisni sastojci poput falkarinola koji je dvaput jači u sirovoj nego kuhanoj mrkvi (pomaže zaustavljanju širenja nekih vrsta raka), resveratola (liječi mnoge bolesti vezane uz starenje te aktivira enzime vezane uz životni vijek) te brojne fitokemikalije u voću i povrću koje mogu znantno smanjiti opasnost od raka puno su koncentriranije u sirovoj nego termički obrađenoj hrani.

Termičkom obradom hrane mijenja se sastav namirnica i njihovi enzimi te namirnice postaju teže probavljive. 'Probaj jednom, usporedbe radi, pojesti kompletni sirovi ručak i usporediti kako se osjećaš nakon klasičnog (često nas obuzme umor i tromost) i sirovog ručka (osjećamo se poletno i puni energije).

Mislim da smo danas zaboravili osluškivati svoje tijelo, a ono nam najbolje kaže koja hrana ga čini poletnim, veselim i zdravim', priča Aleksandra i ističe kako se i sirovom hranom u organizam može unijeti dovoljno vitamina i minerala - prehrana jedino treba biti raznolika.

Radionice sirove hrane

Aleksandra odnedavno, u Medulićevoj ulici broj 19, održava radionice sirove hrane, za koje se odlučila na nagovor instruktorice joge. Na radionicama obično bude od 5 do 8 polaznika, a uvijek se priprema 5 različitih jela, koja se odmah i degustiraju.

'Primijetila sam da je u posljednih godinu dana interes za sirovu hranu u Hrvatskoj jako narastao pa sam odlučila organizirati ciklus od nekoliko radionica, a reakcije su odlične! Želim demistificirati sirovu hranu i pokazati da je svima dostupna i jako ukusna. Ako uvedeš samo jednu malu (zelenu) promjenu u svoj način prehrane, već si puno učinila za sebe i svoje zdravlje', priča Aleksandra koja se kontinuirano educira o sirovoj prehrani.

'Svakako preporučujem da kušaš sirovu hranu, makar samo iz znatiželje i vidiš kako se od nje osjećaš. Iznenadit ćeš se intenzivnošću okusa i otkriti neke do tada neuobičajene okuse i kombinacije. Također, svojem ćeš zdravlju učiniti golemu uslugu jer sirova hrana nije pomodni hir nego korak ka boljem zdravlju i vitalnosti', savjetuje ti Aleksandra.

Za više informacija o radionicama sirove hrane Aleksandre Žarak obrati se na mail aleksandrazarak@gmail.com ili na stranicu greenrawgoddess.blogspot.com.

U nastavku ti donosimo Aleksandrin recept za Talijansku salatu!

Talijanska salata

Sastojci

Za marinirane gljive

  • 2 šalice narezanih gljiva
  • 2 do 3 žlice tamari umaka
  • 2 do 3 žlice maslinovog ulja
  • malo jabučnog octa
  • svježe mljeveni sol i papar

Gljive stavi u zdjelu, prelij marinadom i ostavi da odstoje barem pola sata. Može i preko noći, ali tada stavi u hladnjak.

Za salatu

  • miješane zelene salate (rikula, radič, matovilac - što god imaš, u redu je)
  • sojine klice
  • cherry rajčice, prepolovljene
  • suhe rajčice (prethodno namočene u vodi i ocijeđene te narezane na trakice)
  • avokado
  • crvena i narančasta paprika, narezana na kockice
  • pinjoli

Dresing

  • maslinovo ulje
  • aceto balsamico
  • čili u prahu ili ljuskicama
  • origano
  • bosiljak
  • himalajska sol i papar

Priprema

  1. U zdjelu rasporedi salate pa na to aranžiraj rajčice, papriku, suhe rajčice, režnjeve avokada i ocijeđene, marinirane gljive.
  2. Dobro pomiješaj sve sastojke za marinadu i promućkaj, da se malo poveže te prelij preko salate.
  3. Gore ukrasi svježim bosiljkom te pospi pinjolima.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.