Hrana 29. ožujka 2024.

Evo koje bolesti možete izbjeći ako pijete dovoljno vode?

Andrea Bilandžija
Foto: Privatna arhiva Andrea Bilandžija, mag. nutricionizma i fitness trenerica u Nutricentru u Zagrebu
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Izuzev kvalitetne prehrane, pravilna hidracija od velike je važnosti za zdravlje čovjeka. Voda u tijelu neophodna je za odvijanje mnogih važnih procesa. Voda prenosi esencijalnu glukozu, kisik i hranjive tvari do stanica, pomaže bubregu koji izlučuje otpadne tvari.

Također podmazuje naše zglobove, pomaže funkcioniranju našeg probavnog sustava i održava našu kožu zdravom i mladolikom. Pijenje dovoljno vode svaki dan ključno je i za regulaciju tjelesne temperature, sprječavanje infekcija, poboljšava kvalitetu sna, kognitivne funkcije i raspoloženje.

Održavanje hidratacije jedna je od najboljih stvari koje možete učiniti za svoje cjelokupno zdravlje. Održavanje hidratacije može pomoći u održavanju tjelesnih performansi, spriječiti glavobolje i zatvor i još mnogo toga.

Koliko vode trebamo?

Ljudsko tijelo sastoji se od oko 60 % vode. Razina vode u tijelu mijenja se kako starimo - novorođenčad ima višu razinu tjelesne tekućine u usporedbi s odraslima. Starije osobe imaju niže razine tekućine, ali bez obzira na to hidracija je jako važna u svakoj životnoj dobi.

Obično se preporučuje da pijete osam čaša vode od 240 ml dnevno (pravilo 8×8). Preporučuje se da to uglavnom bude obična voda, no mnogi imaju problema s uzimanjem dovoljno obične vode. U tom slučaju dobro rješenje mogu biti i čajevi, prirodne vode s okusom od dodatka mente, limuna, naranče ili bobičastog voća ili pak cijeđeni sokovi od voća i povrća.

Tekućina je toliko važna u tijelu da čak i kada se razina samo malo smanji, počinjemo osjećati posljedice. Niske razine tekućine u tijelu mogu uzrokovati glavobolje, osjećaj vrtoglavice, letargiju, lošu koncentraciju i suha usta. Dugoročno, dehidracija može uzrokovati zatvor i može biti povezana s infekcijama mokraćnog sustava i stvaranjem bubrežnih kamenaca.

Možda te zanima... Japanska voda: Spaljuje masti na trbuhu, leđima i bedrima Dijeta

Ako se teško koncentrirate i loše su vam kognitivne funkcije pokušajte piti više vode

Naše kognitivne funkcije značajno su pod utjecajem unosa tekućine. Studije pokazuju da je i mali gubitak tekućine od jedan do tri poto može značajno utjecati na koncentraciju, memoriju, umor i raspoloženje. Gubitak vode od jedan do tri posto može se dogoditi vrlo lako uslijed intenzivnih tjelesnih aktivnosti ili vrućina zbog čega je potrebno redovito konzumirati vodu kako bismo nadomjestili gubitke.

Dehidracija je čest uzrok glavobolje

Glavobolja i vrtoglavica jedni su od najčešćih simptoma dehidracije! Također, pravilna hidracija i unos dovoljno vode mogu pomoći u smanjenju čestih glavobolja i migrena kod onih koji pate od ovog problema.

andrea bilandžija Možda te zanima... Konkretni savjeti nutricionistice kako jesti sve, a držati težinu pod kontrolom Dijeta

Dovoljan unos vode sprečava urinarne infekcije i stvaranje bubrežnih kamenaca

Mokraćni kamenci su bolne nakupine mineralnih kristala koje se stvaraju u mokraćnom sustavu. Najčešći oblik su bubrežni kamenci, koji se stvaraju u bubrezima. Veći unos tekućine povećava volumen urina koji prolazi kroz bubrege. Ovo razrjeđuje koncentraciju minerala, tako da je manja vjerojatnost da će kristalizirati i stvoriti grudice.

Osim toga, nedovoljan unos vode povećava rizik od mokraćnih infekcija, pogotovo kod žena. Redovito pražnjenje i čišćenje mokraćnog mjehura, preduvjet su za prevenciju bakterijskih upala mjehura. Slabo uzimanje vode povećava rizik od upala mjehura jer su tako veće šanse da će se bakterije u mjehuru razmnožiti i početi stvarati tegobe. Dovoljnim uzimanjem tekućine redovito ispiremo svoj mokraćni mjehur i tako pomažemo zdravlje mokraćnog sustava.

Kako nam voda pomaže u mršavljenju?

Konzumacija dovoljno vode može vam pomoći prilikom procesa mršavljenja. Razlog je u tome što vam voda može pomoći da stvorite osjećaj sitosti, a ujedno voda sudjeluje u svim metaboličkim procesima, detoksikaciji organizma te radu probave što je ključno prilikom izbacivanja suvišnih masti iz tijela.

S obzirom na to da voda pomaže metaboličkim procesima, efikasniji metabolizam pomaže nam da sagorimo više kalorija tijekom dana i tako brže i uspješnije mršavimo. Osim toga, studije su pokazale da unos vode 30 min prije jela može pomoći mršavljenju tako što pomaže da stvorite veći osjećaj sitosti.

Možda te zanima... 4 načina kako voda doprinosi mršavljenju Dijeta

Utjecaj pravilne hidracije na sportske perfomanse

Gubitak samo dva posto udjela vode u tijelu može značajno narušiti vašu fizičku izvedbu. Ako ne ostanete hidrirani, vaša fizička izvedba može biti loša, osobito tijekom intenzivnih treninga ili velikih vrućina. Sportaši česti izgube čak šest do 10 posto svoje težine vode znojenjem što može dovesti do promjene kontrole tjelesne temperature, smanjene motivacije i povećanog umora. Također može otežati vježbanje, i fizički i mentalno.

Pokazalo se da optimalna hidratacija sprječava da se to dogodi, a može čak i smanjiti oksidativni stres koji se javlja tijekom vježbanja visokog intenziteta. To nije iznenađujuće kada uzmete u obzir da se mišić sastoji od oko 80 % vode. Ako intenzivno vježbate i skloni ste se znojiti, hidracija vam može pomoći da vaše sportske performanse budu na vrhuncu.

andrea bilandžija Možda te zanima... 7 savjeta kako steći i trajno zadržati ravan trbuh Fitness

 

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.