Zdravlje 25. travnja 2024.

Kora banane kao alternativa botoksu! TikTok trend, komentiraju dermatolozi

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Na društvenim mrežama mnogi koru od banane trljaju po svojem licu kako bi njihova koža bila zategnutija i sjajnija. Mnogi čak i tvrde da je kora od banane prirodna alternativa botoksu. Ipak, dermatolozi kažu da je bolje koristiti kreme i serume koji su bogati antioksidansima.

Katie Jane Hughes, vizažistica iz New Yorka s 286.000 pratitelja, objavila je video na kojem koristi koru od banane na licu. Kaže da je to njezinu kožu učinilo mekšom i zategnutijom te da su joj se pore suzile. Bila je toliko impresionirana rezultatima da je rekla da će to nastaviti i dalje koristiti. No, dermatolozi su skeptični u vezi ovog trenda. "Ne postoje kreme ili dodaci prehrani koji će vam dati isti učinak kao botox", rekla je na TikToku dermatologinja Geeta Yadav.

Dermatolog Taylor Bullock iz klinke Cleveland kaže da nema znanstvenih dokaza koji upućuju na to da će trljanje kore od banane po licu pomoći kod bora, podočnjaka ili upala. Iako banana ima antimikrobna svojstva, Yadav napominje da su te dobrobiti toliko male da ih vjerojatno ni nećete primijetiti. Umjesto kore od banane, Yadav preporučuje serum s vitaminom C. 

Unatoč skeptičnom mišljenju dermatologa, korisnici TikToka oduševljeni su ovim trendom. "Moja baka je koristila jaje za čišćenje lica navečer te koru banane ili manga ujutro. Nije uopće imala bora na licu", napisala je jedna od korisnica. 

@katiejanehughes Banana skin facial #bananas #fyp #BananaSkin #ViralHack #Skincare #Natural #WhyNot #TryThis#funny #itworks ♬ original sound - Katiejanehughes

Prednosti korištenja kore od banane na koži

Iako nije dokazano da kora od banane čini nešto za vašu kožu, iza te teorije stoji nešto znanosti. "Banane su vrlo bogate antioksidansima", napominje Bullock. "Antioksidansi su prirodne tvari koje su izvrsne za tijelo, uključujući kožu, i izvrstan su dodatak režimu njege kože". Prema studiji iz 2011., kora banane ima posebno i visoku razinu antioksidansa, a kora nezrelih banana ima više antioksidansa od onih zrelih i prezrelih banana. 

Pregled kože Možda te zanima... Retinol, vitamin C, AHA kiseline, ceramidi: Što čine koži i kako ih koristiti? Zdravlje

Kako antioksidansi utječu na kožu?

Puno čimbenika može utjecati na oštećenje vaše kože, uključujući i oksidativni stres. Do takvog stresa dolazi kada se nestabilne molekule, odnosno slobodni radikali vežu za stanice, što može promijeniti njihovu DNK ili stanične membrane. "Oksidativni stres može uzrokovati sunce ili ostali  vanjski čimbenici poput dima i zagađenja", objašnjava dr. Bullock. No, dodaje Bullock da se može pojaviti i kao dio metabolizam kože. "Ovaj oksidativni stres zatim ubrzava proces starenja smanjujući količinu kolagenskih i elastinskih vlakana u koži. Pojavljuju se bore, opuštenija je koža, promjeni se tekstura ili boja kože”, objašnjava. 

Ali, antioksidansi se bore protiv slobodnih radikala, što smanjuje oksidativni stres. To ih čini važnim sastojkom za njegu kože, ali nećete ih nužno dobiti iz kore banane, koliko god ona zrela bila. “U teoriji, vjerojatno biste mogli dobiti nešto antioksidansa trljanjem kore na kožu, ali ako želite u svoju njegu kože uključiti antioksidanse, puno je bolje da nanesete proizvod za njegu kože koja je bogata antioksidansima", dodaje Bullock. 

Bullock predlaže nekoliko izvora prirodnih antioksidansa. Možete ih kupiti kao samostalna ulja ili potražite serume i druge proizvode koji sadrže:

  • Arganovo ulje ima protuupalna svojstva i može uravnotežiti proizvodnju sebuma. 
  • Ulje jojobe također ima protuupalno djelovanje, a može oponašati prirodna ulja vaše kože, što može pomoći u održavanju njezine ravnoteže.
  • Vitamin C djeluje protiv starenja, a također može pomoći u ujednačavanju tena. Najbolje ga je nanijeti ujutro kako biste spriječili štetu od slobodnih radikala koja se javlja tijekom dana. Ali ne zaboravite preko njega staviti kremu za sunčanje. 
Možda te zanima... Zašto su antioksidansi važni za organizam i u kojoj hrani se nalaze? Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.