Zdravlje 09. svibnja 2024.

Povodom Mjeseca svjesnosti o celijakiji održat će se javnozdravstvena akcija „Ni u tragovima“

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U subotu 11.5. od 10 do 13 sati, ispred hotela Dubrovnik (Gajeva ulica, Zagreb), održat će se javnozdravstvena akcija „Ni u tragovima“ koju povodom Mjeseca svjesnosti o celijakiji organizira udruga Celivita uz podršku Grada Zagreba, Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom.

Zbog raznolikih simptoma, ali i njihovog izostanka, celijakija ostaje neprepoznata kod 80 posto oboljelih, stoga će građani od gastroenterologa i nutricionista imati priliku saznati više o načinima dijagnoze i liječenja celijakije.

Kako bi se dodatno skrenula pozornost na izazove s kojima se oboljeli od celijakije susreću, okupljeni će se u pop-up trgovini moći okušati u prepoznavanju i „kupnji“ proizvoda koji ni u tragovima ne sadrže gluten, a svi koji uspješno izvrše izazov osvojit će i nagradu.

 | Author:

Djeca i mladi moći će sudjelovati u edukativnim radionicama u kojima će, kroz igru i zabavu, saznati što sve podrazumijeva život bez glutena, a psiholog, predstavnici udruge CeliVita i volonteri odgovarat će na sva pitanja posjetitelja.

Naime, zbog sveprisutnosti glutena i njegovog štetnog utjecaja na zdravlje oboljelih, ali i utjecaja na mentalno zdravlje, izrazito je važno osvijestiti što veći broj građana o potrebi inkluzije oboljelih, posebno djece i mladih, koji u vrtiću, školi i na fakultetu često nemaju uvjete koji su sigurni za njihovo zdravlje.

Predstavnici udruge Celivita, specijalisti KBC-a Zagreb i Klinike za dječje bolesti Zagreb, nutricionisti, psiholog i predstavnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom bit će dostupni za izjave od 10:30 sati.

Pozivamo Vas da svojim dolaskom i praćenjem ove teme u mjesecu koji je posvećen podizanju svijesti o celijakiji, podržite naša nastojanja da o izazovima života s celijakijom upoznamo što veći broj sugrađana i nastavimo graditi inkluzivno društvo, u kojem svi članovi imaju jednake prilike za očuvanje fizičkog i mentalnog zdravlja.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.