Zdravlje 24. travnja 2024.

Zbog rijetkog poremećaja stalno osjeća uzbuđenje: "To mi je uništilo život"

Foto: Unsplash+ Ilustracijska fotografija
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Amerikanka Scarlet Kaitlin Wallen (21) pati od trajnog poremećaja genitalne uzbuđenosti koji uzrokuje neprestani bolni osjećaj peckanja u intimnim dijelovima.

Scarlet je zbog trajnog poremećaja genitalne uzbuđenosti oduvijek osjećala peckanje u svojoj vulvi i seksualno uzbuđenje čak i kada to nije željela. Od ovog poremećaja pati od svoje šeste godine, zbog čega se nije mogla igrati s prijateljima, već je imala potrebu ostati kod kuće, sklupčana u krevetu, piše Daily Mail. 

U 15 godina života s ovim stanjem, samo nekoliko dana nije osjećala bol, a nema mogućnosti ni studirati ni raditi puno radno vrijeme. Ipak, nada se da će jednog dana moći živjeti bez ovog poremećaja, budući da se tretmani liječenja razvijaju.

Kako bi odvratila pažnju od te boli, znala je na genitalije mazati kremu od metvice i eukaliptusa što je na kraju uzrokovalo osip i dodatno peckanje. Ipak, otkrila je da je peckanje zbog kreme bilo puno podnošljivije u odnosu na bol koju je uzrokovao poremećaj. 

Inače, ovo stanje pogađa oko jedan posto populacije, i to prvenstveno žene, a mogu ga potaknuti određeni lijekovi za depresiju. Stručnjaci vjeruju da poremećaj mogu uzrokovati i određena živčana vlakna u spolnim organima koja mozgu bez razloga šalju signale, uzrokujući uzbuđenje, piše Daily Mail.

maternica Možda te zanima... Žena rođena s dvije vagine dobila je dijagnozu tek s 19 godina Zdravlje

Ima i niz drugih zdravstvenih problema

Zbog poremećaja genitalne uzbuđenosti i opsesivno-kompulzivnog poremećaja još je kao tinejdžerica postala povučena osoba. Također je teško sklapala prijateljstva zbog anksioznosti, a s prijateljima koje je imala nije se mogla dugo družiti zbog napadaja uzbuđenosti. Zbog stresa i bola koji je osjećala, njezino se mentalno stanje pogoršalo te je svojim roditeljima odlučila napisati pismo o tome što osjeća jer im nije to mogla reći u lice. 

Prije nego je završila srednju školu (2020.) prvi put je, uz pomoć oca, posjetila liječnika kako bi dobila potrebnu pomoć i mogla pohađati fakultet bez da brine o svom stanju. Osim poremećaja genitalne uzbuđenosti, liječnik joj je rekao da ima i druge seksualne disfunkcije, kao što je obamrlost genitalija što je uzrokovano uzimanjem antidepresiva. Liječnik smatra da je zbog kongenitalne neuroproliferativne vestibulodinije (što uzrokuje da su zdjelični živci preosjetljivi na dodir) razvila poremećaj genitalne uzbuđenosti. Također joj je vagina podijeljena na dva dijela, što nije povezano s poremećajem. 

Liječnik joj je preporučio vestibulektomiju, operaciju kojom se uklanja bolno tkivo iz vagine. No, budući da je njezina vagina podijeljena na dva dijela, prvo je morao ukloniti to začepljeno tkivo vagine. Tu operaciju imala je u veljači 2023. i oporavak je trajao tjedan dana, dok je vestibulektomiju imala u rujnu iste godine. Uklonjeni su samo dijelovi tkiva koji uzrokuju bol, što bi joj trebalo dati šansu da ima normalan seksualni nagon. 

"Rečeno mi je da postoji značajna mogućnost da više neću moći osjetiti nikakvu vrstu prirodnog seksualnog uzbuđenja ako sve uklonim. Iako još uvijek želim imati seksualni odnos, moram birati između života s ovim poremećajem ili života bez seksualnog uzbuđenja. Samo se nadam da ću jednog dana moći živjeti normalnim životom", rekla je Scarlet.

Možda te zanima... Pet razloga zašto vagina svrbi, a nije gljivična infekcija Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.