Zdravlje 30. travnja 2024.

Žene s rakom dojke imaju dvostruko veću vjerojatnost od razvoja drugih tumora

Foto: Unsplash+
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Osobe koje su preživjele rak dojke imaju značajno veću vjerojatnost da će razviti novi oblik raka nego osobe koje nikada nisu imale tu bolest, pokazalo je istraživanje.

Učinak je bio najjači kod žena kojima je dijagnosticiran rak prije 50. godine života i imaju dvostruko veću vjerojatnost da će imati rak negdje drugdje. Istraživači sa Sveučilišta Cambridge su također otkrili da se novi tumori najčešće pojavljuju u maternici, zatim krvi i jajnicima. Rekli da je djelomično kriva genetika jer otprilike jedna od 10 žena s rakom dojke nosi naslijeđene genetske mutacije BRCA1 i BRCA2, koje povećavaju rizik od tog raka, kao i drugih oblika bolesti. 

Osim genetike, pušenje, alkohol i pretilost također mogu biti razlozi zašto su žene s rakom dojke sklone drugim tumorima. Kada su u pitanju muškarci s rakom dojke, koji čine oko jedan posto slučajeva, oni su imali 58 % veću vjerojatnost da će razviti rak prostate nego opća muška populacija.

Za potrebe ove studije, istraživači su proučavali zdravstvene kartone više od 580.000 žena i 3.500 muškaraca kojima je bolest dijagnosticirana između 1995. i 2019. Stručnjaci kažu da rezultati upućuju na to da bi osobe koje su preživjele rak dojke trebale ići na redovite preglede kako bi se na vrijeme pronašli drugi tumori. Liječnik Simon Vincent, direktor istraživanja, podrške i utjecaja u dobrotvornoj organizaciji Breast Cancer Now, rekao je da su potrebna dodatna istraživanja kako bi se utvrdilo koje bi praćenje bilo prikladno za osobe koje su završile s liječenje, piše Daily Mail

Možda te zanima... Stanice raka dojke mogu hibernirati desetljećima prije nego što se "probude" Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.