Zdravlje 03. svibnja 2024.

5 znakova koji ukazuju na medicinski gaslighting

Foto: Unsplash+
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Gaslighting, izraz koji se koristi kada netko manipulira drugom osobom kako bi ta osoba posumnjala u vlastitu prosudbu, može se manifestirati i u medicinskom okruženju.

Liječnica Alyssa Burgart je za HuffPost objasnila da medicinski gaslighting znači da će liječnik odbaciti vaše simptome i proživljena iskustva i potencijalno dati krivu dijagnozu. Osobe koje su se susrele s ovim često kasnije počinju s liječenjem zbog krive dijagnoze i sveukupno imaju gore ishode, a najčešće se s medicinskim gaslightingom susreću žene. Iako ponekad može biti suptilan, medicinski gaslighting ćete prepoznati po sljedećim znakovima. 

Liječnik vas ne sluša ili vas često prekida

Ako liječnik ne sluša vaše brige i stalno vas prekida dok opisujete svoje simptome, to je vjerojatno znak upozorenja. Prema Burgart, osim liječnika, svi pružatelji zdravstvene skrbi uključujući i medicinske sestre mogu upotrebljavati medicinski gaslighting. 

Liječnik odbacuje ili ignorira vaše zdravstvene probleme

"Do medicinskog gaslightinga dolazi kada liječnik poriče stvarnost pacijenta", rekla je liječnica Julie Cantor. Ako se to događa, imat ćete osjećaj kao da se vaša pitanja o zdravstvenim problemima odbacuju ili ignoriraju, zbog čega nećete dobiti željene odgovore. Liječnik može propitkivati osjećate li se zaista tako kako opisujete, a može i umanjivati bol koju osjećate. 

Možda te zanima... Sharon Stone doživjela medicinski gaslighting: "Liječnici su zaključili da glumim" Zdravlje

Često vas liječnik optužuje za vaše simptome

Ponekad liječnik može naznačiti da su vaši simptomi rezultat vašeg nemara ili radnji te u tom trenutku može biti pasivno agresivan ili neće pokazivati poštovanje prema vama. Čak i ako vaši simptomi ili stanje nemaju nikakve veze s vašim djelovanjem (ili nedjelovanjem), liječnik vas može uvjeriti da ste vi uzrokovali svoje trenutno stanje. Bez obzira na to kako je došlo do vašeg stanja, ako liječnik odgađa vaše liječenje i okrivljuje vas za vaše zdravstvene probleme, znak je medicinskog gaslightinga. 

Rekao vam je da se previše brinete

Liječnik vam može reći da je za vaše stanje kriva duševna bolest, ali vas možda neće uputiti specijalistu ili neće sam pregledati vaše mentalno zdravlje. "Ako vam se brzo dijagnosticira anksioznost, stres ili neko drugo stanje mentalnog zdravlja, ovo bi moglo biti lažno", rekla je Burgart. To se često može dogoditi, osobito kod žena, čak i ako vaši simptomi nisu u skladu s uobičajenim problemima povezanima s anksioznošću.

anksioznost simptomi Možda te zanima... Anksioznost: simptomi, vrste i liječenje prirodnim putem Zdravlje

Liječnik vam neće dati uputnicu za dodatne preglede

Liječnik opće prakse uvijek bi vas trebao uputiti na dodatne preglede kod specijalista koji puno više znaju o stanju koje imate. Ako vas liječnik ne uputi na pregled kod specijalista ili na dodatne pretrage (primjerice vađenje krvi), to je znak medicinskog gaslightinga. 

Možda te zanima... Pogrešne dijagnoze ovih stanja češće su kod žena Zdravlje

Što poduzeti ako ste doživjeli medicinski gaslighting?

Primanje zdravstvene skrbi nikada ne bi trebao biti naporan, stresan proces. Uočite znakove medicinskog gaslightinga i postavite liječniku sva pitanja koja imate. Može biti korisno voditi bilješke tijekom posjeta liječniku i usporediti ih s bilješkama koje je vaš liječnik vodio u vrijeme posjeta. Morate se zagovarati za sebe kod liječnika, jer će vas tako bolje slušati i ozbiljno shvatiti vaše brige. "Ako sumnjate da liječnik odbacuje vašu zabrinutost, zamolite ga da ponovi ono što razumije o vašim simptomima", rekla je Burgart. No, ako vas liječnik i dalje ne shvaća ozbiljno, možda je vrijeme da potražite drugo mišljenje. 

Možda te zanima... Rizici i prednosti korištenja interneta za postavljanje dijagnoze i liječenje bolesti Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.